Yapay Zeka Kullanan Firmaların Geleceği Daha Güçlü

Yapay zeka, son dönemlerin en popüler konularından biri olmayı sürdürüyor. Bu konuyla ilgili yapılan son anketler, yapay zekanın firmaların güçlenmesindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yapay zeka, son dönemlerin en popüler konularından biri haline geldi. Teknoloji dünyasında adını sıkça duyduğumuz bu kavram, şirketlerin de gözdesi olmayı başardı. Yapay zeka, şirketlerin daha güçlü bir konuma gelmesini sağlıyor.

Şirketlerin daha güçlü bir konuma gelmesine yardımcı olan ve bu durumu hızlandıran yapay zeka ile ilgili anketlerde artık daha fazla yapılıyor.

Bain & Company’nin anketine göre, 570’den fazla yöneticinin %75’i yapay zekanın beklentilerini karşıladığını veya aştığını belirtti. Küresel Teknoloji Raporu’na göre, yapay zeka araçları ve modelleri, şirketlerin çalışan görevlerinin %20’sini kalite kaybı olmadan hızlandırabiliyor.

Anket, yazılım şirketlerinin %89’unun yapay zekayı ürünlerini farklılaştırmak için kullandığını ve bu oranın diğer sektörlerden %15 daha fazla olduğunu gösterdi. Yapay zekayı erken benimseyen şirketler, yeni kullanım yollarını keşfettikçe verimlilik artışı görmeye başladılar.

Bain Teknoloji birimi kürsel başkanı David Crawford, yapay zeka konusunda değişimin başında olduğumuzu ve “Bekleyelim ve görelim.” diyen firmaların geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

‘Hızla gerçekleşen inovasyonun hâlâ ilk günlerindeyiz. Anketimize katılan her dört yazılım şirketinden üçü, erken hareket edenlerin sonradan erişilemeyecek kalıcı bir avantaja sahip olacağına inanıyor. Yazılım sektörünün liderleri, bu teknolojinin satış büyümesini ve müşterileri tutmayı arttırmak adına önemli fırsatlar yaratmasını bekliyor. Araştırmamız, bu hızla değişen ortamda, yapay zeka konusunda “bekleyelim ve görelim” yaklaşımını benimseyen şirketlerin geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.’

Bain İstanbul Ofis Uzman Ortağı Müjdat Ayoğuz ise “Teknoloji evrimle ilgili değildir, her zaman devrimci ve ezber bozucudur” diyor.

“İnternet, arama ve büyük veride neler olduğuna bir bakın. Üretken yapay zeka, kesinlikle uzun vadede hayatta kalmanın köklü değişiklikler yapmak adına oyunda öne geçmeye bağlı olduğu devrimlerden biridir. 2023 Teknoloji raporumuzdaki bulgular, rekabetin yoğun olduğu bir pazarda öncü olmak için yapay zekadan yararlanan şirketlerin sayısının giderek arttığını gördüğümüz Türkiye’deki deneyimlerimizle örtüşüyor. Üretken yapay zekayı benimsemek bir seçenek değil; Türk işletmelerin değişen müşteri beklentileri ile bağlantılarını koruması ve sürekli değişen bu ekosistemde başarılı olması için stratejik bir gereklilik.’

Yapay zeka, iş dünyasının dinamiklerini hızla değiştiriyor ve bu süreçte müşterilerin de bu ilerlemeyi kendi operasyonlarına entegre etmeye başladığını görmekteyiz. Bu durum, iş rollerinin de dönüşümüne yol açacak bir etki yaratıyor. Özellikle mühendislik, satış ve pazarlama sektörleri, yapay zekanın sunduğu avantajlardan en çok yararlanacak alanlar olarak öne çıkıyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren şirketler, önümüzdeki 18 ay içinde bu teknolojiyi daha etkin bir şekilde kullanmayı planlıyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda deneyimli mühendislere olan ihtiyaç, her geçen gün artıyor. Özellikle LLM’lerin (Lifelong Learning Machines) oluşturulması ve entegrasyonu konusunda uzmanlaşmış profesyonellere duyulan talep, teknoloji sektöründe önemli bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor.

Üretken yapay zeka, müşteri yaşam döngüsünün her aşamasında otomasyon sağlayarak, şirketlerin ürün ve hizmetlerini pazarlama ve satma yaklaşımlarını köklü bir şekilde değiştirecek. Bu, iş süreçlerini daha verimli hale getirecek ve şirketlerin rekabet gücünü artıracak.

Yapay zeka otomasyonu, talep oluşturma, müşteri yaratma ve destek faaliyetlerinde önemli faydalar sağlıyor Müşteriler daha hızlı hizmet alırken, şirketler operasyonlarını daha verimli yönetebilir. Bu, müşteri memnuniyetini artırır ve iş süreçlerini daha etkin hale getiriyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir